Cimiez + slutet av pappas besök

DSC03267

Hej!

Nu har jag mycket att skriva om igen. 🙂 Jag har precis avslutat min frukost samtidigt som jag såg klart på gårdagens film “Blue lagoon: The awakening”. Filmen handlar om två collegeselever som blir strandsatta på en öde ö och försöker överleva i hopp om att några ska hitta dem. Började se på den igår som belöning efter att skrivit 1202 ord på franska. En uppsats om Cimiez-utflykten vi hade i måndags.

DSC_0003_16

 

Bildresultat för grasse frankrike

Var lite kul för hittade en ny stad jag vill besöka i Frankrike, Grasse.

Bildresultat för grasse frankrike

(Ser inte et här hur mysigt ut som helst?? ^^^ ❤ )

Bildresultat för grasse frankrike

Staden Grasse är belägen på en brant kulle och har haft rollen som världens parfymstad ända sedan 1500-talet. I den här medeltida staden kan du besöka flera parfymerier, men även strosa längs kullerstensgränder och uppleva en atmosfär som skiljer sig markant från övriga Rivieran.

GrasseGrasse ligger strax norr om Cannes och här kan du besöka flera parfymtillverkare och se hur deras parfymerer tillverkas. De största parfymerierna i staden är Fragonard, Molinard och Galimard. Hos dem kan du inte bara köpa prisvärda parfymer, utan även komponera din alldeles egen parfym.

På Musée Internationale de la Parfumerie får man veta hur parfym tillverkas, se utställningsföremål från kända modehus, bl.a. Chanel. I den gamla katedralen Ancienne Cathédrale Notre-Dame-du-Puy från 1100-talet hänger tre verk av Rubens och Jean-Honoré Fragonard.

Det finns många små torg med kaféer och restauranger i Grasse, liksom vackra byggnader och slingrande gränder. Place aux Aires är en central plats på toppen av staden där mycket folk vistas kring fontäner och här på torget säljs även blommor, frukt och grönsaker.

I början av augusti varje år anordnas en jasminfestival som är en stor folkfest med blomsterprydda kortegevagnar som åker genom staden och musikuppträdanden.

 

Pappa fick följa med, även om han knappt förstod något av vad vår guide Birgitte sa. Så jag fick agera tolk. 🙂 Men Cimiez är en mysig stadsdel av Nice idag som ligger till största del på höjden med en fantastisk utsikt. ❤ Birgitte pratade om att man kan hitta många romerska lämningar då det varit romerskt. Att Nice (så även Cimiez som då inte tillhörde Nice) också varit grekiskt innan det blev italienskt för att tillslut bli franskt. Så man hittar mycket kulturblandningar i maten och språket här. Även engelsmännen har influerat staden genom att finansiera den långa strandpromenaden Promenad des Anglais. De bestämde sig även för att importera palmer ifrån Nya Zeeland och plantera här. Och citronträden är kinesiska i grunden och eukalyptusen kan niceborna tacka engelsmännen för.

DSC03584

Jag kommer garanterat återvända till denna plats, troligtvis med Camilla, Linnea och Malin. Längtar EXTREMT mycket tills dem kommer hit! Har nedräkning för fullt.

Det är nog det jobbigaste att även om jag absolut har kompisar här så är det inte på riktigt samma kompis-nivå som dem hemma. Här försöker vi fortfarande lära känna varandra. Hemma vet vi redan allt och lite till om varandra. Dem behöver jag inte öppna munnen och prata om hur jag känner för att dem ska förstå, det räcker med en blick. Såklart är jag extremt glad för att Skype fungerar bra! Men det är ju ändå inte tillräckligt. Det kommer bli ett stort kramkalas när vi är alla igen. 😀

DSC_0029_12

(Ja valet var ju i söndags inte så oväntat resultat kanske.)

DSC_0008_15DSC_0004 (1)

(Pain peru = Förlorat bröd, vilket CF gjorde som efterrätt i tisdags 😛 et är baguette (helst gammal dränkt i crêpssmet och sedan stekt. Vi hae annans till. 😛 )

Men slutet av pappas vistelse var trevlig. På söndagen var vi vid hamnen och åt frukost. På andra sidan gatan pågick en gigantisk loppmarknad (hela dagen visade det sig) som vi gick förbi på vägen hem efter att turistat i Monaco. Jag köpte då “Djävulen bär Prada” på franska för ca 5 kr. 🙂

DSC_0007_14DSC_0004_14

I Monaco började vi vid kasinot och fortsatte vår promenad till hamnen/kajen. För att sedan gå upp till slottet och den äldre delen av Monaco. Sen ville jag till akvariet (ett musseeum) för att gå in i giftshopen och kolla om ett timglas som Malin förälskat sig i fanns kvar (var ju en perfekt 20-års present!). Men den fanns inte kvar, tyvärr. Ledsen Malin du får någonting annat i 20-årspresent. 😦 Pappa ville gå in i Akvariet så det gjorde vi efter att haft en vattenpaus på en bänk med havet som utsikt. Jag var inte superimponerad, men var ändå kul att se. Ganska litet.

This slideshow requires JavaScript.

Men det verkar vara en grej att museum ska vara små här. Även Chagallmuseet som vi var på efter skolan i måndags var ganska litet. Där var det endast bibliska Chagall-målningar. Så nu har jag gjort något franskt och kollat på konst. 🙂

DSC03706DSC03704DSC03702DSC03695

(Inte Chagall ^^ en minimalist men samma museum.) DSC03679DSC03678DSC03675IMG_20170424_162935_505

Sista kvällen åt vi skaldjursplatå, hjälp vad mäta vi var! Sista timmarna pappa var här så åt vi frukost i solen och njöt av stranden en sista gång, innan pappa bestämde sig för att köpa 2 champagneflaskor till oss i kollektivet för att han fick bo här. Så det blir fira ikväll att den här veckan är över. 🙂 Och hitta nya tag till nästa!

IMG_20170425_105900_116

Jag har i alla fall överlevt två presentationer (en om franska familjen (typ franska kärnfamiljen pratade jag om och jämförde med en svensk. + en om varför Annie Ernaux skrev La Place, hennes mål med boken) på två dagar + 2 prov (hörförståelse och kultur) första dagen och ett uttalsprov i onsdags. Fick höra av Nicole vår lärare att mitt uttal har en stor utvecklingskurva. (Det var kul!) I början av terminen förstod hon inte allt jag sa (mindre kul) men nu så förstår hon allt jag säger ( klapp på axeln Emma 😀 ). Det kanske inte är bäst, men jag blir i alla fall förstådd det är jag nöjd med. 😀

Sedan pappa åkte hem i tisdags har jag fokuserat till 120% på att plugga och hinna med allt! Igår hade jag inga lektioner vilket var skönt för då fick jag fokusera på att skriva min uppsats. Tycker det är lite tråkigt att 1200 ord är max antalet. Hade lätt kunna skrivit minst 1500 ord, tyckte om utflykten och vi fick extremt mycket fakta i bagaget under den rundturen. (Bilderna nedan är ifrån Cimiez)

DSC03610DSC03603DSC03597DSC03620DSC03631DSC03617DSC03594DSC03579DSC03578DSC03570DSC03584DSC_0030_11

I onsdagskväll tog jag och Elin tåget till Monaco i regnet och åt middag där. Riktigt mysigt! Åt en helt MAGISK pasta (ravioli med ricotta och spenat i en sås baserad på valnötter. Monoprix frysta lax-lasagne slog inte riktigt den igår… :/ )

DSC_0002 (1)

Nu ska jag äta upp min lunch innan lektionen, bananpannkakor 😛 .

Ha en FANTASTISK dag!

DSC03716

Kram

Emma

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s